Irena Sendlerowa, Polsk Heltinne.

Sendlerowa2

Denne kvinnen og heltinnen tapte utrolig nok mot Al Gore ved utdelingen av Nobels Fredspris i 2007.

Irena Sendlerowa ble født i Polen i 1910 og døde 12 mai 2008, 98 år gammel. Under andre verdenskrig fikk hun tillatelse av Nazistene til å jobbe i ghettoen i Warsawa som rørlegger.

Ikke for å tjene penger, hun hadde ett helt annet motiv…

Irena forstod hvilke planer Nazistene hadde for jødene, så hun smuglet nyfødte og små barn ut av ghettoen i bunn av den store verktøykassen sin. Større barn ble plassert i en striesekk bak i varebilen hennes. Bak i bilen hadde hun også en hund som var trent opp til å bjeffe hver gang hun passerte vaktpostene ved utgangen av ghettoen. Soldatene hadde lite lyst til å stifte nærmere bekjentskap med den “sinte” bikkja, og bjeffingen overdøvet også lyden fra de nyfødte og små barna. Irena klarte å smugle ut hele 2.500 barn før hun ble tatt.

Da hun ble tatt ble hun banket opp så kraftig at hun knakk begge armene og beina sine.

I en glasskrukke, som hun gjemte under et tre i bakgården der hun bodde, oppbevarte Irena en oversikt over alle barna hun hadde reddet. Dette så hun kunne gjenforene barna med foreldrene sine etter krigen. Flesteparten av foreldrene overlevde derimot ikke Holocaust så de fleste barna ble adoptert eller sendt på fosterhjem.

Irena var som nevnt nominert for Nobels Fredspris, men tapte mot Al Gore som viste en video om filosofien rundt global oppvarming.

Les mer om Irena på denne siden som er dedikert til henne: “The Irena Sendler Project”

About the author

Magnus F er i midten av 30-årene, bosatt i Oslo og er bl.a. over gjennomsnittet interessert i historie.

Leave a Comment

Powered by WordPress | Deadline Theme by AWESEM.

Get Adobe Flash player