Klokka 11 11/11 1918 – 93 år siden første verdenskrig.

Førsteverdenskrig (40)

Dagens dato er jo i seg selv en historisk begivenhet da vi får den spesielle dato-klokkeslett kombinasjonen 11.11.11 kl.11.

I dag er det også 93 år siden første Verdenskrig stanset. En av de blodigste krigene som noensinne er blitt utkjempet i Europa og som i løpet av fire år kostet nær 20 millioner mennesker livet og skadet like mange. Klokken fem om morgenen 11. november 1918 ble våpenhvilen undertegnet av de allierte maktene og Tyskland. Seks timer senere, klokka 11, 11.11 (Paristid), stanset kampene, i «den ellevte timen av den ellevte dagen av den ellevte måneden».

Våpenhvilen ble inngått i en togvogn i Frankrike klokka 11. I dag markeres dette verden over. Med på signeringen var tyske Erzberger og von Oberndorff, britiske Vanslow og Weymiss samt den Franske general Maxime Weygand og feltmarskalk Foch. Foto: EPA/AFP

For gode linker rundt minnemarkering og historie anbefales:

Ingars blogg: History Matters (Oversikt, bilder og linker rundt krigen og dagens dato).
BBC Remembrance (Produsert for 90års markeringen i 2008).
Fargebilder fra Første Verdenskrig (Bildeserie her på iHistorie).
BBC Dokumentar om slaget ved Somme (Dokumentar i 7 deler.)
Store norske om 1. verdenskrig


Norge og første verdenskrig

Norge var, på lik linje med de andre skandinaviske landene, nøytralt under første verdenskrig. Siden Norge var en såpass stor sjøfartsnasjon, bød dette på problemer etter at Tyskland i februar 1915 erklærte alt havområde rundt Storbritannia som krigssone. Storbritannia lagde også problemer for Norge ved å tvinge all norsk sjøfart til å gå gjennom den engelske kanal (som var en stor omvei og som i tillegg var minelagt). Senere fikk norske skip lov til å gå nord for Skottland, men da måtte de stoppe for kontroll i Kirkwall. De skandinaviske landene gikk sammen i protest imot disse overtrampene ifra stormaktene og situasjonen roet seg.

Norsk sjøfart var dessuten sterkt involvert på britisk side. Det ble verre etter at Tyskland erklærte alt havområde rundt de allierte som krigsfarvann. Dette forårsaket en britisk frykt for at norske redere skulle trekke seg ut av konvoifarten. Derfor etablerte britene en politikk kalt “skip for skip”; ingen norske skip fikk forlate britisk havn før man visste at ett annet norsk skip hadde lagt til. Hele 50 % av den norske handelsflåten ble senket under krigen og 1 892 sjøfolk døde. Under krigen fikk en del norske redere kritikk for å “gamble” med menneskeliv ved å godta godt betalte risikooppdrag for stormaktene.

Siden Norge var nøytralt ble store mengder av europeisk post sendt via postkontoret i Bergen, deriblant post fra Tyskland til USA (før USA kom med i krigen).

About the author

Magnus F er i midten av 30-årene, bosatt i Oslo og er bl.a. over gjennomsnittet interessert i historie.

Leave a Comment

Powered by WordPress | Deadline Theme by AWESEM.

Get Adobe Flash player