De 15 mest berømte attentatene i historien.

FeaturedJFK

1. Mohandas Gandhi, politisk og spirituell leder av India, 1948

Gjerningsmann: Nathuram Godse
Hvordan: skutt med tre skudd i brystkassen
Motiv: Godse var rasende over Indias beslutning om å tildele Pakistan 420 millioner rupi. Han mente også at India hadde blitt svekket da Pakistan fikk sin selvstendighet.
Hva skjedde i etterkant: Godse var Brahmin, så i dagene som fulgte attentatet var det store anti-brahmin demonstrasjoner og opptøyer. De Indiske myndighetene ble også sterkt kritisert for ikke å sikre Gandhi godt nok, spesielt med tanke på at han tidligere hadde blitt utsatt for flere attentat forsøk. Gandhi selv var kjent for ikke å samarbeide med livvaktene sine eller bry seg om sin personlige sikkerhet.

2. John F. Kennedy, Amerikansk president fra 1960 til 1963

Gjerningsmann: Lee Harvey Oswald
Hvordan: skutt med to rifle-skudd på avstand. Skuddene traff hals og hode
Motiv: Warrenkommisjonen som ble nedsatt for å undersøke omstendighetene omkring attentatet fant ikke noe motiv.
Hva skjedde i etterkant: Drapet rystet USA og var et stort sjokk for innbyggerne. Det er skrevet et tusentall bøker om attentatet, og som kjent også lansert en rekke konspirasjonsteorier. ; 8 år senere ble broren hans Robert drept av den mentalt ustabile anti-sionisten Christian Sirhan Sirhan.

3. Erkehertug Franz Ferdinand, tronfølger av Østerrike-Ungarn, 1914.

Gjerningsmann: Gavrilo Princip
Hvordan: skutt med pistol i halsen/nakke
Motiv: Princip var en av 7 medlemmer av organisasjonen “Unge Bosnia”, en revolusjonær ungdomsorganisasjon (Støttet av “Svarte Hånd”), som hadde som politisk mål at de serbiske områdene av Bosnia skulle bli en del av Serbia.
Hva skjedde i etterkant: Første Verdenskrig

4. Gaius Julius Cæsar, romersk hærfører og diktator, 44 f.kr.

Gjerningsmann: Det romerske sentatet ledet av Gaius Cassius Longinus og Marcus Junius Brutus
Hvordan:Knivstukket 23 ganger
Motiv: Styrte Cæsar og fjerne ham fra makten.
Hva skjedde i etterkant: Slutten på den romerske republikk. De romerske mellom- og nedre klasser, hvor Cæsar var meget populær ble rasende over at en liten gruppe aristokrater hadde drept deres forkjemper. Dette førte til en ny borgerkrig hvor Cæsars adoptivsønn Octavian til slutt ble kronet som keiser av Romerriket. Octavian er bedre kjent som keiser Augustus.

5. Abraham Lincoln, President i USA 1865

Gjerningsmann: John Wilkes Booth
Hvordan: skutt i hodet på kloss hold med en 44 kaliber Derringer.
Motiv: Booth sympatiserte med Sørstatene og var misfornøyd med utviklingen i Den amerikanske borgerkrigen.
Hva skjedde i etterkant: I en del byer ble folk som sympatiserte med Booth angrepet på gaten. Teateret (Fordteateret) ble stengt.

6. Martin Luther King Jr., borgerrettighetsforkjemper og leder av “ikke-volds-bevegelsen”, 4. april 1968

Gjerningsmann: James Earl Ray
Hvordan: skutt i nakken på avstand med et skarpskytter-gevær
Motiv: Uklart men Ray var kjent for å ha et rasistisk menneskesyn. Ray hevdet selv han var en del av en konspirasjon; familiemedlemmer av King tror at amerikanske myndigheter kan ha vært involvert i attentatet.
Hva skjedde i etterkant: Opptøyer i mer enn 100 byer, langt mer voldelige enn hva King selv ville ønsket. Halvannet tiår etter drapet på King utropte USA hans fødselsdag til offentlig høytidsdag (Martin Luther King Day). Martin Luther King Day markeres alltid på den tredje mandagen i januar selv om hans egentlige fødselsdag var den 15

7. Malcolm X, borgerrettighetsforkjemper og predikant, 21. februar 1965

Gjerningsmann: Talmadge Hayer (Thomas Hagan), Norman 3X Butler og Thomas 15X Johnson.
Hvordan: skutt med avsagd-hagle i brystet samt 16 pistolskudd
Motiv: Malcolm X hadde meldt seg ut og tatt avstand fra organisasjonen “Nation of Islam”, og alle de tre attentatmennene var medlemmer av nevnte organisasjon.
Hva skjedde i etterkant: Millioner av mennesker, deriblant Martin Luther King Jr., uttrykte stor sorg over attentatet. Arven etter Malcolm X holdes i hevd av aktivister den dag i dag.

8. John Lennon, artist, medlem av gruppen The Beatles – 8 desember 1980

Gjerningsmann: Mark David Chapman
Hvordan: Skutt fire ganger i ryggen
Motiv: Chapman hadde på et tidligere tidspunkt fortalt konen sin at han var besatt av tanken om å drepe Lennon.
Hva skjedde i etterkant: Minst to fans av Lennon begikk selvmord ; Store grupper samlet seg over hele verden for å markere dødsfallet.

9. Filip II av Makedonia, faren til Aleksander den store, 336

Gjerningsmann: Pausanias, en ung adelig Makedoner, og en av Filips livvakter.
Hvordan: Knivstukket til døde
Motiv: Ifølge Aristoteles var Pausanias en ung mann som stod i et pedarastisk forhold til Filip. Men Pausanias’ plass var angivelig blitt overtatt av en annen ung mann med samme navn. Ute av stand til å takle fornærmelsene, fortalte han hva som var skjedd til Attalus og begikk senere selvmord. Attalus ble så rasende på den eldre Pausanias for å fremprovosere selvmordet at han inviterte ham til en fest hvor han drakk ham full, og fikk ham voldtatt. Etter voldtekten krevde Pausanias at Filip tok hevn på hans vegne. Filip nektet dette, fordi Attalus var en av hans beste generaler, og onkel til hans siste kone. Det er sagt om Pausanias at han ventet til Filips datters bryllup da han knivstakk ham til døde i hevn. Mordet ble tidligere også antatt å ha vært planlagt med viten og mulig innblanding av Aleksander eller Olympias, men i senere år har det blitt stilt spørsmålstegn ved Aleksanders innblanding
Hva skjedde i etterkant: Aleksander ble kronet til konge og erobret og underla seg en av de største imperiene i historien. Det millitære utgangspunktet for Aleksander var mye takket være Filips erobringer, hvor han bl.a hadde fått kontroll over de greske bystatene og rustet opp en sterk hær.

10. Keiserinne Myeongseong, også kjent som dronning Min av Korea, 8. oktober 1895

Gjerningsmann: Mer enn 50 japanske agenter under ledelse av Miura Goro fra den Japanske hæren.
Hvordan: Usikkert da liket ble brent og asken spredd.
Motiv: Japan så på Keiserinnen som et stort hinder for Japansk ekspansjon og innflytelse, da Myeongseong var meget kritisk til det Japanske Keiserdømmet.
Hva skjedde i etterkant: 56 menn ble tiltalt (samtlige ble frikjent pga. manglende bevis) etter store diplomatiske protester og internasjonalt press. Hennes død førte også til dannelsen av minst 60 hærstyrker som kjempet for Koreansk frihet.

11. Park Chung-hee, president i Sør-Korea, 26. oktober 1979

Gjerningsmann: Kim Jae-Kyu, direktør for den Koreanske etterretningstjenesten og nær venn av Park Chung-hee.
Hvordan: Skutt og drept
Motiv: Jae-Kyu mente at Park var en trussel og et hinder mot demokratiet og sa hans gjerninger skyldtes patriotisme.
Hva skjedde i etterkant: Tilhengere av Park fremhever at Sør-Korea ble modernisert og opplevde en voldsom industriell og økonomisk vekst i perioden hans, et land som etter koreakrigen i 1950–1953 var blant verdens fattigste. Motstanderne klager over dårlige menneskerettigheter, et brutalt ikke-demokratisk styre, og over at han tjente den japanske hæren under andre verdenskrig.

12. Henrik IV konge av Frankrike, 14. mai – 1610

Gjerningsmann: Francois Ravaillac
Hvordan: Dolket til døde.
Motiv: Ravaillac var en katolsk fanatiker som ikke trodde på Henriks konvertering fra hugenottene til katolisismen. Da Henrik som var veldig tolerant ovenfor protestanter bestemte seg for å invadere de spanske Nederlandene, anså Ravaillac dette som starten på en krig mot paven og bestemte seg for å stoppe ham før det var for sent.
Hva skjedde i etterkant: Henrik som noen ganger blir omtalt som “den store” var en meget populær konge, både pga. et meget bra utseende samt hans generelle toleranse. Det han rakk å gjøre for Frankrike i sin korte regjeringsperiode var svært imponerende. Han ble kongen som skulle samle de alle; gallere, normannere, gascognere, adel, borgere og bønder til en nasjon. Den franske staten i moderne betydning har Henrik IV som sin far.

13. Nikolaj II, Russlands siste tsar. 17 juli – 1918

Gjerningsmann: Henrettet ved skyting. Eksekusjonspelotongen ble kommandert av Bolsjevik offiseren Yakov Yurovsky (hele tsar familien ble drept i den russiske revolusjon).
Hvordan: Skutt
Motiv: Februarrevolusjonen; offentlig missnøye med hvordan landet ble styrt og sterk motstand mot Russlands deltagelse i første verdenskrig.
Hva skjedde i etterkant: Flere revolusjoner fulgte som til slutt ledet til dannelsen av Sovjetunionen; I 1981 ble Nikolaj og hans familie kanonisert som helgener av den russisk-ortodokse kirke; Russisk høyesterett bestemte i september 2008 at tsar Nikolaj II ble drept urettmessig og at hans omdømme skal rehabiliteres.

14. Benazir Bhutto, Pakistansk statsminister, 27 desember – 2007

Gjerningsmann: En eller to attentatmenn åpnet ild og detonerte en selvmordsbombe i det Bhutto forlot et valgmøte i Rawalpindi. Al-Qaida lederen Mustafa Abu al-Yazid tok på seg ansvaret for attentatet.
Hvordan: Skutt i nakken og brystet. Dødsårsaken er omdiskutert og det blir også hevdet at hun døde av kraniebrudd og/eller at hun ble drept av fragmenter fra bombeeksplosjonen
Motiv: al-Yazid uttalte følgende “Vi har utslettet amerikanernes mest dyrebare ressurs, som sverget på å bekjempe mujahedin.
Hva skjedde i etterkant: Demonstrasjoner og opptøyer med diverse materielle ødeleggelser og hvor minst 20 mennesker ble drept. ; Drapet ble fordømt av en rekke internasjonale ledere.

15. Commodus, Romersk keiser, 31 desember – 192

Gjerningsmann: Brytepartneren hans Narcisuss kvalte han mens han tok et bad. Rett i forkant hadde hans kone forgiftet måltidet hans, men da han kastet opp fungerte ikke dette.
Hvordan: Kvalt
Motiv: Commodus Ødslet med statens penger, konfiskerte rikfolks formuer o.l. og kom derfor i motsetning til senatet. I tillegg opptrådte han bl.a. som Herkules og forlangte guddommelig dyrkelse; bl.a. døpte han om Roma til Colonia Commodiana i 190 samt endret navn på alle 12 av årets måneder til hans egne 12 navn.
Hva skjedde i etterkant: Etter hans død ble han utropt til “fiende av folket” av senatet. Alle originale navn ble gjeninnført og statuer av Commodus ble revet. Mordet avsluttet ikke det dårlige styret, men ble begynnelsen på hundre år med stridigheter. I en periode på 67 år satt 29 keisere og tronpretendenter ved makten, hvorav alle bortsett fra fire døde en voldelig død.

About the author

"We are all citizens of history" - (Clifton Paul Fadiman) iHistorie.no ble etablert i 2009 og publiserer artikler, informasjon og linker om historierelaterte emner.

Leave a Comment

Powered by WordPress | Deadline Theme by AWESEM.

Get Adobe Flash player