I Tyskland får slemme barn ris av fulle demoner

Krampusse

Skremmende tysk jul (julebukk gone bad og/eller julenissens slemme sidekicks):

I Bayern og andre steder i Alpene har de en merkelig tradisjon. De første 14. dagene av desember og spesielt på kvelden den 5. desember, kler unge menn seg ut i skumle kostymer og går rundt i gatene og skremmer unge damer og barn.

Krampusse som de hornete demonene blir kalt er en mytisk skapning som tar følge med St.Nicholas under julehøytiden. Navnet Krampusse kommer av det gamle ordet “krampen” som betyr “klo” på “Høy Germansk”. Jobben til Krampusse er å bestemme om barn har vært slemme eller snille i året som har vært. Tradisjonelt har de også kunnet straffe barna med å slå dem, og i noen regioner også rise unge damer. Dette kombinert med inntak av alkohol i relativt store mengder.

Buttenmandl er en annen mytisk skikkelse i disse områdene som også har omtrent samme misjon. Og i Oberstdorf i de sør-vestre delene av Bayern har de “Der Wilde Mann” (“Den ville mannen”), som er det samme som Krampusse bare uten hornene og han tar forøvrig heller ikke følge med St. Nicholas..

(Første gang publisert 01.12.2009 – kopiert i forbindelse med flytting og redesign av iHistorie.)

About the author

"We are all citizens of history" - (Clifton Paul Fadiman) iHistorie.no ble etablert i 2009 og publiserer artikler, informasjon og linker om historierelaterte emner.

Leave a Comment

Powered by WordPress | Deadline Theme by AWESEM.

Get Adobe Flash player