Kvinnen som skjulte Anne Frank er død i en alder av 100 år (gammel artikkel)

miep-gies

Kvinnen som risikerte sitt eget liv ved å skjule den nederlandsk-jødiske tenåringen Anne Frank og hennes familie fra nazistene, Miep Gies, er død. Hun ville fylt 101 år neste måned.

Anne Frank museet og Gies egen hjemmeside meldte om hennes død mandag. Ingen dødsårsak ble gitt.

Gies arbeidet for Anne Frank’s far, Otto, da nazistene invaderte Nederland. Han ba Gies om hjelp til å skjule sin familie i en tom del av bedriftens lager. Hun ga mat, bøker og holdt familien Frank med selskap mens de gjemte seg i over to år.

Informanter tipset til slutt nazistene, som arresterte familien og sendte dem til en konsentrasjonsleier, hvor Anne Frank døde få måneder senere.

Gies samlet Anne Frank’s papirer og notater etter at familiens skjulested ble oppdaget i august 1944. Gies tok vare på jentas dagbok og ga den senere tilbake til Otto Frank, som var den eneste overlevende i familien Frank.

Anne Frank’s dagbok ble senere en internasjonal bestselger og oversatt til en rekke språk.

Gies skrev en bok i 1987 kalt “Anne Frank Remembered“. Helt til det siste var hun en aktiv motstander av rasisme og Holocaust-fornektelse.

publisert første gang på iHistorie. – 17.02.2010 -

About the author

"We are all citizens of history" - (Clifton Paul Fadiman) iHistorie.no ble etablert i 2009 og publiserer artikler, informasjon og linker om historierelaterte emner.

Leave a Comment

Powered by WordPress | Deadline Theme by AWESEM.

Get Adobe Flash player